Tudatos vásárlás
A tudatos vásárlást nem tanítják iskolában, sem máshol. Ennek a látszólag pofonegyszerű cselekvésnek nem tulajdonítunk túlzottan nagy jelentőséget, pedig a tét nem is kevés: egészségünk, pénzünk, környezetünk védelme, vagy ha kicsit nagyítani akarunk a dolgokon, közösségünk alakulása. Az előadás során igyekszünk egy átfogó képet adni a tudatos vásárlásról, arról, hogy hogyan tud bárki tudatos vásárlóvá válni, minimális erőfeszítéssel.
Szelektív hulladékgyűjtés
A hulladékok szelektív gyűjtése már nem számít ismeretlen fogalomnak, de kevesen fektetnek bele energiát, kevesen gyűjtik külön valóban a hulladékaikat. A településeken egyre elterjedtebbek a gyűjtőszigetek, így könnyen le is lehet adni a szelektíven gyűjtött hulladékot, de azért, hogy azokat valóban újra is lehessen hasznosítani fontos betartani a szabályokat: csak tisztán, szennyeződésmentesen dobjuk el a tárgyakat, illetve minden a maga helyére. Jó tudni ugyanakkor, hogy milyen új termékek készülnek az újrahasznosítás során, és, hogy közelünkben hol, milyen anyagokat tudunk leadni.
Hulladékgazdálkodásról általában
A hulladék és a szemét a mindennapi tevékenységek velejárója, és bármit is teszünk, valamilyen mértékben kihatással van a környezetünkre. A hulladékgazdálkodásról szóló előadás egy átfogó képet kiván nyújtani a hulladékgazdálkodásban a megelőzés-szelektálás-ártalmatlanítás fontossági sorrendjéről. Fontos, hogy tisztában legyünk az általunk termelt hulladékmennyiség sorsával, hiszen a történet nem ér véget azzal, ha a házunk elől elviszik a szemetet.
Energiatakarékosság
A mai élet el sem képzelhető villamos áram nélkül, hiszen a számtalan gép, berendezés, amely termékeket állít elő, megkönnyíti az életünket, mind-mind áramot fogyaszt. Biztosan megfigyeltük már mennyire megáll az élet amikor elveszik az áramot, meg-meg torpanunk, hogy ezt sem tudjuk csinálni, azt sem. Az előadás során igyekszünk áttekinteni a háztartási gépeket, és ötleteket adni, hogy hogyan tudjuk azokat energiatakarékosabban használni.
Madarakról általában
Előadásaink során igyekszünk minél részletesebb képet mutatni a madarak világáról az evolúciós fejlődésüktől kezdődően az anatómián, a rendszertani besorolásukon át a napjainkban is előforduló fajokig. Beszélünk a hazánkban előforduló színes madárvilágról, ezen belül főként a Székelyföldön előforduló fajokról.
Madármegfigyelés
A madármegfigyelés című előadásunkban a diákok betekintést nyernek, hogy a madármegfigyelés során milyen eszközök, felszerelés szükséges egy madarász számára. Az előadás során szót ejtünk a különböző távcsövekről, azok paramétereiről, milyen nagyítású és fényerejű távcsövet használjunk, spektivek, teleobjektívek, madárhatározó használatáról.
Madárvonulás
A madárfajok különbözőképpen alkalmazkodnak a hideg évszakhoz: vannak akik itthon maradnak, vannak akik elkobórolnak de sok faj a hosszú és fárasztó utat választva Afrikába indul el. Vannak fajok ugyanakkor amelyek éjszaka haladnak, vannak akik nyílegyenesen míg mások a nagyobb hegységek vonalát követve használják ki a felszálló légáramlatokat, azaz termikeket. Az előadás során ezeknek az okait igyekszünk bemutatni.
Téli madáretetés
Gyerekek, felnőttek körében egyaránt népszerűnek számít a téli madáretetés, amikor magvakat kihelyezve egyrészt segíthetünk a madaraknak, ugyanakkor alkalmunk adódik gyönyörködni is bennük. De természetesen fontos, hogy a megfelelő információval is rendelkezzünk a helyes madáretetéssel kapcsolatosan, hiszen ha nem megfelelő táplálékot helyezünk ki (pl. kenyérmorzsa), vagy nem rendszeresen etetünk, akár el is pusztulhatnak a madarak.
Fenyőerdők
A Fenyőerdők című előadás, a hazai fenyőerdők élővilágába nyújt betekintést. Az erdőket alkotó fenyőfélék és azok határozó bélyegeinek bemutatásával. A fenyőerdők növényvilága nem merül ki az erdőket alkotó fafajokkal, az aljnövényszetet számos lágyszárú növény és cserje alkotja, melyek közt gyógynövények és zamatos erdeigyümölcsök is akadnak.
Lombhullató erdők
Lobhullató erdőket székelyföldön többnyire a bükkerdők alkotják, ezért az előadás során a bükkösök élővilágával ismerkedünk meg. A bükk erdők eltérően a fenyőerdőktől más élővilággal rendelkeznek, a sűrű lombkorona hatására az aljnövényzet jellegzetes, főként árnyék kedvelő növényfajok alkotják.
Rétek, mezők
Európában, de már hazánkban is egyre jobban visszahúzódnak a kiterjedt erdők határai, amelyek helyét nyílt területek, legelők, rétek, mezőgazdasági területek veszik át. E nyílt területekhez az évezredek során számos növény és állatfaj alkalmazkodott. A Rétek, mezők című előadásunk során ezekkel ismerkedhetnek meg a diákok.
Folyók, patakok
A természetben vagy a lakott területeken gyakran találkozunk folyóvízekkel, amelyek már a távolból kitünnek a sajátos növényzetükkel. A vízfolyást követő növénytársulás szorossan összefügg a vízhozammal és a tengerszint feletti magassággal. Az előadás során a diákok képekkel ilusztált kiránduláson vehetnek részt a forrásvidéktől a bővízű folyókig, ahol megismerkedhetnek a különböző szakaszok növény és állatvilágával.
Önkéntesség és környezetvédelem
Számtalan civil szervezet tevékenykedik a régióba és döntő többségük önkéntességre támaszkodva igyekszik céljukat megvalósítani. Az előadásunk során bemutatjuk, hogy miről is szól az önkéntesség, miért is jó az egy szervezetnek, önkéntesnek, és habár nem pénzért végződik a tevékenység mégis számtalan előnnyel járhat. Arra biztatunk mindenki, hogy válassza ki a kedvenc témakört és keresse meg az azzal foglalkozó szervezeteket.
Hangyabazár
Szétnézek >>
Tananyag
Beleolvasok >>
Képtár
Szétnézek >>
Zöldkönyvtár
Beleolvasok >>
Adománysarok
Hozzájárulok >>
Hangyafilmek
Szétnézek >>
Online játékaink
Szétnézek >>
Fotóblog
Szétnézek >>
Íratkozz fel
hírlevelünkre